woensdag 18 maart 2009

Ganzenpaté

De gans gedeeltelijk geplukt, hierna helemaal leeggehaald. Vervolgens gevild en de borstfilets en pootvlees van het karkas gesneden. Dit leverd ongeveer een kilo schoon ganzenvlees op waarvan de filets 600-700 gram uitmaakten. Aan de poten en vleugels zit verrassend weinig spiervlees. Gans is droog, voor een goede pate moet er daarom vet varkensvlees bij. 600 gram varkensbuik (speklap) door de vleesmolen (fijn) . Het ganzenvlees door de grove plaat van de molen. Mooie stukjes borstvlees apart houden en in grove dobbelsteentjes snijden.Voor de kruiding: 1 grote eetlepel venkelzaad, 1 theelepel piment, 1 theelepel jeneverbessen, 1 theelepel peperkorrels en 30 gram zout en dan alles fijnmalen eventueel in een koffiemolen. 1 ruim ons sjalotjes en drie knoflooktenen fijnmaken. Het gemalen vlees, de blokjes borstfilet, de kruiden, zout en ui plus knoflook kneden tot een stevig patedeeg. Goed aandrukken in de patevorm en met deksel garen, in een oven van 150 graden, tot een interne temperatuur van rond de 75 graden. Dit duurt een uurtje.
Afkoelen, in de koelkast en smullen maar.